Pyjama’s voor dames: 9 dingen die je nog niet wist

Slaapkleding lijkt altijd een van die dingen te zijn geweest die toevallig bestonden. Het zal je verbazen hoe we aan de heerlijke pyjama’s zijn gekomen die je vandaag draagt.

Bekijk deze 9 fascinerende feiten over de oorsprong van pyjama’s

1. Pyjama’s waren ooit voorbehouden aan de rijken en koningen.

Alleen vorsten en mensen van adellijke afkomst droegen in de Middeleeuwen een pyjama. Deze pyjama’s waren versierd met vrij ingewikkelde ontwerpen en hadden wijde mouwen. Arme mensen sliepen daarentegen in een vormeloze blouse.

2. Waar komt de naam pyjama vandaan?

De naam “pyjama” komt van het Hindi woord “pae-jama”, wat “beenkleed” betekent, en stamt uit het Ottomaanse Rijk in de 13e eeuw.

Vroeger was een pyjama een loszittende broek die in de taille werd vastgebonden met een koord of ketting rond de taille. Pyjama’s werden gedragen door zowel vrouwen als mannen in het Midden-Oosten en Zuid-Azië.

3. Pyjama’s voor mannen werden pas 200 jaar later uitgevonden.

Van de jaren 1600 tot midden 1800 hadden nachtjaponnen een omgeslagen kraag en een lange opening aan de voorkant en leken ze op hemden die overdag werden gedragen. Kant werd toegevoegd aan de zijkanten van de mouwen en aan de halslijn van de meest weelderige nachtjaponnen. Aanvankelijk, aan het einde van de 19e eeuw, werden deze nachtjaponnen alleen gemaakt van flanel, katoen, linnen en zijde.

4. Nachtkleding werd niet alleen gebruikt om in te slapen.

Sinds begin 1900 was het in de mode om kleding te dragen van bed tot brunch. Modeontwerper Paul Poiret populariseerde zijden pyjama’s die zowel overdag als ’s nachts gedragen konden worden. Vandaag, 200 jaar later, volgen mensen die op straat een zijden pyjama dragen deze traditie nog steeds.

Ondanks het feit dat Parijs een van de meest elegante steden ter wereld is en een pionier op het gebied van couture trends, lijkt het erop dat dit specifieke idee zijn tijd een beetje vooruit was en pas veel later werd overgenomen, met de komst van de jumpsuit.

5. Dierencosplay is populair geworden in Japan. Pyjama’s zijn nog steeds erg populair.

Kigurumi (spreek uit als kee-goo-ROO-mee) is een Japans woord voor pyjama’s die zijn ontworpen om eruit te zien als een groot opgezet dier. Deze praktijk, bekend als “onesies”, bestaat al sinds de jaren 90 en is nog steeds populair in Japan en nu over de hele wereld.

De term omvat ook de gekostumeerde personages die in themaparken rondlopen en heeft geleid tot het ontstaan van Kigurumin, een Japanse straatmodestijl.

6. Nachthoeden waren iets, en niet alleen voor slaperige tovenaars.

Nachtmutsen doen misschien denken aan feestdagen, maar ze waren de hele 19e eeuw in de mode.

De functie is duidelijk: het hoofd warm houden tijdens het slapen in de winter. Het ontwerp is echter goed doordacht. De puntmuts is lang genoeg om als een sjaal om je nek te wikkelen zonder je midden in de nacht te verstikken.

7. Mode wordt bepaald door de geschiedenis.

De chronologie van de mode is onlosmakelijk verbonden met historische gebeurtenissen die een impact hebben gehad op de wereld. De emancipatie van vrouwen en seksualiteit in de 20e eeuw maakte een babypop-pyjama populair, een mouwloos topje dat tot net onder de heupen kwam.

Mannenpyjama’s, die de traditionele mannennachthemden vervingen, evolueerden naar iets eenvoudigs en comfortabels, geïnspireerd op de militaire uniformen uit de Eerste Wereldoorlog. Over het algemeen zien we de impact van internationale gebeurtenissen op de manier waarop we ons gedragen en kleden pas vele jaren later.

8. Oorspronkelijk waren nachthemden voorbehouden aan mannen.

Wist je dat nachthemden een relatief recente trend zijn in vrouwenpyjama’s? Pas rond de eeuwwisseling sliepen de meeste mannen niet meer in hun nachthemd. Deze overgang begon zich te ontwikkelen na de Grote Depressie en de Tweede Wereldoorlog. Mannen maakten zich meer zorgen over hun uiterlijk en hoe ze zich presenteerden in het openbaar, en de nachtjapon werd overbodig.

9. In welk type pyjama slapen mensen het liefst?

Historisch gezien werd het fijnste textiel gebruikt om pyjama’s voor de rijken te maken. De gewenste eigenschappen van pyjama’s zijn altijd geweest dat ze zacht, comfortabel en ademend zijn. Als we kijken naar de pyjama’s van vandaag, streven we nog steeds dezelfde doelen na.

Gelukkig is de pyjama-industrie vooruitgegaan en biedt ons de beste opties die vandaag de dag beschikbaar zijn: het ademend vermogen van lichtgewicht geweven textiel van zijde en natuurlijk hout, maar ook katoen dat in Europa wordt geproduceerd. Katoen/modaal mengsels als we een goede stretch nodig hebben, ultracomfortabele 100% katoenen broadcloth.

De beste stoffen om in te slapen staan hieronder, samen met de redenen waarom ze het beste zijn:

  • Zijde: wie van dit luxueuze materiaal houdt, zal niet teleurgesteld zijn door zijn eigenschappen. Deze stof is een natuurlijke temperatuurregelaar, waardoor je heerlijk comfortabel kunt slapen dankzij het ademende vermogen.
  • Katoen: de meeste pyjama’s zijn gemaakt van deze volledig natuurlijke stof. Katoen is zacht, licht en ademend, waardoor de lucht rond je lichaam kan circuleren.
  • Bamboe: Bamboe helpt ’s nachts vocht van je huid af te voeren, waardoor je koel en beschermd blijft. Bamboe is de ideale thermoregulator voor een goede nachtrust.

Wat pyjama’s betreft, is er tegenwoordig een ruime keuze: pyjamasets met een broek en een T-shirt, tanktops met verschillende bedrukte shorts of pyjamabroeken, nachthemden, kamerjassen, pyjamapakken, combishorts en rompertjes.

Voor een sexier uiterlijk is er de babydoll, het korte nachthemd, de kanten nachtpon met dunne bandjes en een mooi decolleté.

Er zijn ook gespecialiseerde nachtmode-artikelen zoals plus-size pyjama’s of pyjama’s voor zwangerschap en borstvoeding.

Afhankelijk van het seizoen en je temperatuurgevoeligheid kun je een pyjama met korte of lange mouwen dragen.

Om comfortabel te zijn in je pyjama, is het belangrijk dat je veel bewegingsvrijheid hebt. Dat betekent dat je een pyjamabroek met elastiek in de taille, een vloeiende stof of een ruimvallende pyjama moet dragen…

Qua patronen is de keuze net zo gevarieerd, met polkadots, strepen, ruiten, luipaardprint, ruitjes, kinderpatronen zoals eenhoorns, vlinders op leuke combinaties voor een pyjamafeestje, bloemenprints en zelfs tropische prints. Als je van een nog fantasierijkere snit houdt, kun je kiezen voor pyjama’s met kwastjes, ruches, enz.

Om je nachtkleding warm en knus te houden, kun je er een mooie kimono of zelfs een badjas bij dragen.

Iedereen wil genieten van een goede nachtrust en in stijl slapen, dus het is belangrijk om de eigenschappen van de materialen te kennen en de pyjamastijl te kiezen die het beste bij je past.

In dit artikel hebben we je wat achtergrondinformatie gegeven over de geschiedenis van pyjama’s en de eigenschappen van de populairste stoffen voor een goede nachtrust op een rijtje gezet.

Lees ook: 4 redenen om een katoenen pyjama te dragen voor zowel mannen als vrouwen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top