Wat is de beste winterpyjama?

Heb je je ooit afgevraagd waar je op moet letten bij een winterpyjama? Je wilt warm blijven als het koud is, maar je wilt ’s nachts niet oververhit raken.

 

We hebben het vaak koud als we naar bed gaan, maar we lopen het risico dat we ’s nachts oververhit raken als we nachtkleding dragen die niet extreem ademend is. Niemand wil midden in de nacht zwetend onder zijn dekbed wakker worden omdat hij extra lagen heeft aangetrokken om warm te blijven.

Wist je dat onze huizen 5°C warmer zijn dan 20 jaar geleden? Dankzij centrale verwarming en betere isolatie zijn onze dagen comfortabeler, maar ’s nachts hebben we het soms te warm. Het is zelfs niet goed om te slapen in een kamer waar de temperatuur te hoog is. Studies hebben aangetoond dat we boven 18°C minder goed slapen. Om gemakkelijker in slaap te vallen en je nachten niet te verstoren, moet de ideale kamertemperatuur tussen 16 en 18°C liggen, vooral als je last hebt van slaapstoornissen en slapeloosheid. Je moet jezelf in de best mogelijke omstandigheden brengen om een goede nachtrust te hebben.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat de lichaamstemperatuur gedurende de dag verandert, afhankelijk van de activiteiten die we doen. Als we in slaap vallen, daalt onze lichaamstemperatuur met 0,5 tot 1°C en stijgt dan geleidelijk weer tot we wakker worden. Maar om ervoor te zorgen dat je verschillende slaapcycli soepel verlopen, moet je niet gaan slapen in een kamer waar de temperatuur te hoog is, dus controleer de temperatuur van je slaapkamer voordat je gaat slapen om ervoor te zorgen dat je het niet te warm krijgt.

Om de beste winterpyjama te kiezen, moet je rekening houden met verschillende factoren:

1 – Ademende warmte

Voor een goede nachtrust is het niet genoeg om een goede matras, schone lakens en een goed kussen te hebben; je moet ook de juiste pyjama voor het seizoen kiezen. Het is makkelijk om het warm te krijgen, maar we willen er zeker van zijn dat we niet oververhit raken tijdens de nacht. We lopen het risico te zweten, ons ongemakkelijk te voelen en zelfs in het zweet wakker te worden, wat ten koste gaat van de kwaliteit van onze slaap.

Door winterpyjama’s te kiezen die warmte en ademend vermogen combineren, kun je rustig slapen terwijl je een ideale slaaptemperatuur behoudt, dus vermijd een volledig isolerende pyjama die je huid belet te ademen.

Als je voeten altijd bevriezen en je niet lekker in slaap valt, kun je sokken dragen, maar ze moeten wel ademend zijn om de warmte af te voeren.

2 – Vochtregulatie

Als je oververhit raakt en begint te zweten, moet je ervoor zorgen dat je winterpyjama niet vochtig en klam wordt, anders kan ’s nachts wakker worden onaangenaam zijn. Om lekker warm te slapen en toch droog te blijven, kies je een materiaal dat warm is maar goede vochtregulerende eigenschappen heeft. Pyjama’s van merinowol zijn bijvoorbeeld perfect omdat ze van nature een superieure vochtregulatie hebben en je een betere kwaliteit slaap krijgt.

Merinowol kan tot 35% van zijn gewicht aan vocht absorberen zonder vochtig aan te voelen, dus je hoeft je geen zorgen te maken over zweten en je slaaptijd wordt gerespecteerd.

3 – Een ultralicht materiaal

Wil je er zeker van zijn dat je slaapkleding aanvoelt als een tweede huid in plaats van als een lompe jumpsuit? Vermijd slapen met een zware trui, fleece of hoodie. Als het materiaal te zwaar en volumineus is, kan het opzwellen en oncomfortabel worden. Om comfortabel in slaap te vallen, kun je je het beste kleden in een pyjama van lichtgewicht maar warm materiaal, en zul je een betere slaapkwaliteit krijgen.

4 – Superzachte pyjama

Voor echt behaaglijke warmte en optimale ontspanning moet je favoriete winterpyjama ook superzacht zijn. Tijdens de nacht neemt de bloedtoevoer naar onze huid toe en zijn we extra gevoelig voor aanraking. Daarom is de zachtste pyjama de meest comfortabele pyjama die je in de armen van Morpheus doet vallen. Als je hier een klein ritueel aan toevoegt met je avondkruidenthee of je ademhalingsoefeningen om je te ontspannen, kan dit goed zijn voor je hersenen terwijl ze zich voorbereiden op het slapengaan.

Je moet ’s avonds natuurlijk cafeïne vermijden, evenals beeldschermen en blootstelling aan blauw licht, dat een “overdag ” signaal naar de biologische klok stuurt dat de slaap vertraagt en een fasevertraging induceert. Zelfs extreem milde lichtsignalen zijn schadelijk omdat ze de afscheiding van melatonine onderdrukken, een natuurlijk hormoon dat de slaap bevordert.

5 – Verwarmd ontwerp

Zoek bij de ultieme thermische pyjama naar lange mouwen met geribde manchetten en zomen die warmte vasthouden in plaats van laten ontsnappen. Dit criterium is belangrijk als je de hele nacht door beter wilt slapen.

Samenvatting van de 5 criteria

Met deze 5 criteria voor winterpyjama’s die perfect geschikt zijn voor jouw nachten, kun je afscheid nemen van slaaptekort en hallo zeggen tegen een diepe, herstellende slaap. Neem geen slaappillen als je moeite hebt met een goede nachtrust, maar kies een pyjama die perfect geschikt is voor deze winterse periodes en breng jezelf in de juiste omstandigheden.

Bedtijd is ook belangrijk als je het beste uit elke slaapcyclus wilt halen, dus ga niet te laat naar bed en stel een routine in als dat helpt. Voor een goede nachtrust moet je naar bed gaan zonder stimulerende middelen voor het slapengaan, zoals beeldschermen, die slapeloosheid en onrustige nachten in de hand werken.

Het is heel belangrijk om het juiste materiaal voor je pyjama te kiezen, en hieronder vind je meer details over een uitzonderlijk wintermateriaal, merinowol, vanwege de vochtregulerende eigenschappen, zoals hierboven uitgelegd, en vele andere eigenschappen die hieronder worden uitgelegd.

De magie van merinowol

Merinowol is de ideale vezel voor thermische pyjama’s, omdat het ons helpt afkoelen als we het warm hebben. Als we beginnen te zweten, absorbeert de merinovezel dit en verdampt het vocht aan de buitenkant van je thermische slaapkleding.

Merinopyjama’s kunnen twee keer zoveel waterdamp absorberen en afgeven als katoenen slaapkleding en 30 keer zoveel als synthetische slaapkleding.

1- Temperatuurregulatie

De natuurlijke structuur van merinowol creëert isolerende luchtzakken, die meer lucht vasthouden dan welke andere vezel dan ook en een natuurlijke bescherming bieden tegen de kou.

Als je het te warm krijgt, transporteren merinovezels waterdamp van het lichaam naar buiten, waar het verdampt en je comfortabel koel houdt.

2- Vochttransport – snel drogen

Merinovezels zijn uitstekend in het reguleren van vocht, ze absorberen 35% van hun gewicht voordat ze vochtig aanvoelen.

De meeste synthetische stoffen zijn vochtig nadat ze slechts 7% van hun gewicht hebben geabsorbeerd. Als extra bonus is de merinowolvezel geurbestendig: hij absorbeert geurtjes en geeft ze pas weer af als je het kledingstuk opnieuw wast.

3 – Therapeutische en helende eigenschappen

Van merinowol is wetenschappelijk bewezen dat het therapeutische en helende eigenschappen heeft voor de gevoelige huid en eczeempatiënten, die voor velen van ons tijdens de koudste wintermaanden kunnen voorkomen.

De buitengewone temperatuur- en vochtregulerende eigenschappen van Merinowol creëren een ideaal microklimaat dat zeer heilzaam is bij het dragen op een gevoelige huid.

>> Bekijk ons artikel over de 5 beste stoffen voor pyjama’s afhankelijk van het seizoen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top